sitemap
wersja polskawersja angielska
Witamy, Gość
Proszę Zaloguj się albo Zarejestruj.    Zapomniałeś hasła?
QGIS i nie działające warstwy WMS (1 użytkowników) (1) Gości
Mapy
Idź na dół Odpowiedz Ulubione: 0
TEMAT: QGIS i nie działające warstwy WMS
QGIS i nie działające warstwy WMS 1 Rok, 5 Miesięcy temu Oklaski: 0  
Mam takie pytanko, a mianowicie mam zainstalowanego QGIS-a. Jakiś czas temu próbowałem otworzyć warstwę ortofotomapy i udawało mi się to w tym programie, nie było nawet problemu z nałożeniem na to innych warstw. Jednak jakiś czas temu włączam program i chcę aby załadowały się zapisane już warstwy WMS i widzę tylko logo Geoportal. Próbowałem powiększać, zmieniać układ odniesienia na inne i nic. Ma ktoś pomysł na rozwiązanie tego problemu.
Smoras (Użytkownik)
Fresh Boarder
graphgraph
Użytkownik offline Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Zgłoś do moderatora   Zalogowany Zalogowany  

Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.  
O:QGIS i nie działające warstwy WMS 1 Rok, 5 Miesięcy temu Oklaski: 7  
A jaki url masz wpisany w QGISie - http://maps.geoportal.gov.pl/wms_orto/ wmservice.aspx?
to spróbuj zamienić na http://maps.geoportal.gov.pl/wms_orto/ wmservice.aspx?version=1.1.1

Miałem tak samo (widać było tylko logo) i zadziałało właśnie po ręcznym dodaniu parametru version.
m_k (Użytkownik)
Senior Boarder
graphgraph

Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.  
O:QGIS i nie działające warstwy WMS 1 Rok, 5 Miesięcy temu Oklaski: 0  
Chyba jednak chodziło o to że byłem niecierpliwy i myślałem że w ciągu chwili się załaduje. Ale dzięki za odpowiedź.
Smoras (Użytkownik)
Fresh Boarder
graphgraph

Korzystając z waszych wskazówek zobaczyłem wreszcie światełko w tunelu - tzn. coś więcej niż tylko logo geoportalu w moim Qgis.
Niestety obraz jest "spłaszczony" - ma zupełnie inne proporcje niż w przeglądarce. Domyślam się, że to kwestia odwzorowania. Może ktoś rozwiązał już ten problem (bo chyba nie tylko u mnie się objawił; Qgis jest w wersji 1.0)
Do Administratorów/moderatorów:
Może warto by stworzyć osobny dział forum, albo zawiesić informacje na stronie z poradami jak przeglądać zasoby WMS w najpopularniejszych klientach (arcgis, qgis), bo większość pytań na forum kręci się wokół tych samych problemów.
Gunther (Użytkownik)
Fresh Boarder
graphgraph

O:QGIS i nie działające warstwy WMS 1 Rok, 5 Miesięcy temu Oklaski: 7  
Z uwagą obserwuję dyskusje i uwagi na temat innych przeglądarek WMF.
Traktuję to jako wzbogacenie wiedzy w temacie zalet i możliwości wykorzystania informacji w oparciu o ten system wymiany danych.
Jednak (proszę mi wybaczyć) pozwolę sobie zauważyć, że posiadamy aktualnie (moim zdaniem) bardzo dobrą przeglądarkę GEOPORTAL.GOV.PL.
Uważam, że dyskutować na naszym FORUM powinniśmy nad jej ewentualnymi problemami i jej rozwojem , a nie w tematach typu „ a jak to działa w przeglądarce XXXX lub YYYY”.
Pozdrawiam
GEOS (Użytkownik)
Expert Boarder
graph

Ostatnio Edytowany: 2009/02/21 17:42 Przez GEOS.

1. Informacje jak to działa w programie x powinny pomóc administratorom portalu ulepszać produkt. Skoro w iluś tam przeglądarkach są problemy to warto zastanowić się co można zrobić by ich nie było. Dodam, że większość innych źródeł działa bezproblemowo z Qgis.
2. Przeglądarka biurkowa, to zwykle nie tylko przeglądarka, ale cały mniej lub bardziej zaawansowany GIS. Zwykle można w nim zrobić coś więcej niż zmierzyć odległość czy powierzchnię. I mnie o to chodzi. Wykorzystuję dane przestrzenne w pracy naukowej. WMS z geoportalu to dla mnie świetne narzędzie pracy. A byłoby lepsze gdyby nie sprawiało kłopotów.

Nadal więc proszę użytkowników Qgis, którzy zetknęli się z tym problemem o pomoc.
Gunther (Użytkownik)
Fresh Boarder
graphgraph

Idź na górę Odpowiedz