sitemap
wersja polskawersja angielska
Witamy, Gość
Proszę Zaloguj się albo Zarejestruj.    Zapomniałeś hasła?
O:Jakie oprogramowanie (free) aby obejrzeć dane.... (1 użytkowników) (1) Gości
Pytania
Idź na dół Odpowiedz Ulubione: 0
TEMAT: O:Jakie oprogramowanie (free) aby obejrzeć dane....
Jakie oprogramowanie (free) aby obejrzeć dane.... 9 Miesięcy, 1 Tydzień temu Oklaski: 0  
Witam Wszystkich

Mam 2 pytania:
- mam pewien zestaw danych w układzie 2000 i chciałbym je tak przekształcić aby móc oglądać je na tle danych z Geoportalu (w WMS).
- czy można w miarę łatwo zainstalować serwer WMS który będzie dysponował tymi moimi danymi aby ktoś i i-netu mógł je oglądać (z mojej strony www ale w tle z podglądem na dane zawarte w geoportalu).

Zależy mi aby było to rozwiązanie darmowe.
Kombinowałem coś z MapGuide OS ale chyba poświęciłem zbyt mało czasu bo nic mi nie wyszło i nie wiem czy tędy droga.

Bez problemu mogę moje dane przekształcić do KML ale kml niesie pełną wektorową informację - tego nie chcę a jako geodeta nie chcę się podpierać GoogleEarth - ładne ale mało poważne.

Za wszelkie wskazówki z góry dziękuję.
Paweł
monteskiusz (Użytkownik)
Fresh Boarder
graphgraph
Użytkownik offline Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Zgłoś do moderatora   Zalogowany Zalogowany  

Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.  
O:Jakie oprogramowanie (free) aby obejrzeć dane.... 9 Miesięcy, 1 Tydzień temu Oklaski: 7  
Do samego przeglądania danych na tle Geoportalowego WMSa wystarczy prosty i darmowy program taki jak QGIS, uDig czy Geoxa Viewer. Natomiast jeśli chcesz udostępniać własne dane przez Internet, to z serwerów WMS masz do wyboru Mapserver albo Geoserver, z czego ten drugi powinien być łatwiejszy w obsłudze (konfiguracja przez graficzny panel administratora). Do wyświetlania mapy na stronie możesz wykorzystać OpenLayers.
m_k (Użytkownik)
Senior Boarder
graphgraph

Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.  
O:Jakie oprogramowanie (free) aby obejrzeć dane.... 9 Miesięcy, 1 Tydzień temu Oklaski: 0  
monteskiusz napisał:
QUOTE:

Mam pytania:
- czy można w miarę łatwo zainstalować serwer WMS który będzie dysponował tymi moimi danymi aby ktoś i i-netu mógł je oglądać (z mojej strony www ale w tle z podglądem na dane zawarte w geoportalu).

Kilka tygodni temu wysłałem wiadomość z zapytaniem o możliwość wykorzystania map z geoportalu na swojej stronie www. Cel miał być informacyjny, nie komercyjny.
Kilka dni temu otrzymałem taką oto wiadomość:

"W obecnym stanie prawnym materiały są prawnie chronione i w celu wykorzystania należy je pozyskać z właściwego ośrodka dokumentacji geodezyjnej i kartograficznej i uiścić stosowne opłaty. Informacje w tym zakresie zawarte są w metadanych.
Administratorzy"
KOSMITA (Użytkownik)
Junior Boarder
graphgraph
Miejsowość: Bielsk Podlaski, Białystok

Ostatnio Edytowany: 2009/10/31 15:52 Przez KOSMITA.

Liczę na Twój głos (codziennie, do końca roku)

Dziękuję, w ten sposób bardzo mi pomagasz

O:Jakie oprogramowanie (free) aby obejrzeć dane.... 9 Miesięcy, 1 Tydzień temu Oklaski: 7  
QUOTE:
"W obecnym stanie prawnym materiały są prawnie chronione i w celu wykorzystania należy je pozyskać z właściwego ośrodka dokumentacji geodezyjnej i kartograficznej i uiścić stosowne opłaty. Informacje w tym zakresie zawarte są w metadanych.
Administratorzy"

Po prostu ręce opadają...
Co z tego, że Geoportal jest jako tako nowoczesny, skoro "pod spodem" mamy prawo i mentalność z poprzedniej epoki.

Czyli wszyscy, którzy podpięli pod swoje mapy WMS z Geoportalu robią to nielegalnie i należałoby ich ścigać? Powodzenia.

A tak w ogóle, to jeśli powyższe ma być oficjalnym oświadczeniem, to przydałoby się podpisanie imieniem, nazwiskiem i stanowiskiem.
m_k (Użytkownik)
Senior Boarder
graphgraph

O:Jakie oprogramowanie (free) aby obejrzeć dane.... 9 Miesięcy temu Oklaski: 0  
Dzięki za zainteresowanie tematem.
W wolnych chwilach studiuję zaproponowane oprogramowanie. Proszę jeszcze o odpowiedź gdzie szukać OpenLayers?
Czy jest to funkcjonalność któregoś z tych programów czy Geoportalu.

Z góry dzięki

A co do naszego prawa to nie tylko ręce opadają...
monteskiusz (Użytkownik)
Fresh Boarder
graphgraph

O:Jakie oprogramowanie (free) aby obejrzeć dane.... 9 Miesięcy temu Oklaski: 7  
OpenLayers http://openlayers.org/ to biblioteka JavaScript pozwalająca w łatwy sposób na umieszczenie na stronie internetowej przeglądarki map. OL może wyświetlać dane pochodzące z wielu źródeł: serwerów WMS, Google Maps, Bing Maps, plików KML, GPX...
Samo w sobie jest oddzielnym rozwiązaniem, natomiast jest wykorzystywane w Geoserverze do podglądu udostępnianych danych i jako jeden z formatów wyjściowych (tak jak zazwyczaj WMS zwraca obrazki w formatach jpg czy png, to w przypadku Geoservera możliwe jest również wybranie OL - kompletnej strony html z przeglądarką).
m_k (Użytkownik)
Senior Boarder
graphgraph

Idź na górę Odpowiedz